Technasium to the rescue

In het project Technasium to the rescue is het ons doel om de fijnsparren in het Amsterdamse bos te redden. Wij moeten een oplossing bedenken zodat de bomen gezond blijven zodat de niet doodgaan aan klimaat en de letterzet kever.

Research Fijnspar

De fijnspar (Picea abies) is de boom die gebruikt word voor kerstbomen. de fijnspar kan 50 meter hoog worden. de oudste boom is een fijnspar in zweden die 9555 jaar oud is. De fijnspar komt voor in grote delen van EuraziĆ«. Het hout van deze boom is het meest gebruikte hout in heel Nederland. De bodem mag niet te droog zijn. Het hout word ook gebruikt om papier mee te maken. Er bestaan 50 verschillende soorten fijnsparren. De Fijnsparren worden over de hele wereld belaagd door een schimmel (Fomes Annosum).

Research Padlet

https://padlet.com/12006723/dmvdo7zjx0apr5ie

Dit is een Padlet waar ik meer research heb gedaan over co2 concentratie, waterhuishouding en de letterzet kever.

Vooronderzoek Amsterdamse bos

https://caland-my.sharepoint.com/:w:/g/personal/120103_calandlyceum_nl/EUOE2AtqB6tHtzkvL5Up3UQBN8KROUCd7hK4OhG6ysOcTQ?e=T46zfn 

In dit document staat alles wat wij onderzoeken over het Amsterdamse bos.


Amsterdamse Bos

Wij (Ik en John) zijn naar het Amsterdamse bos gegaan om de vochtigheid en temperatuur te meten. we zijn ook gegaan om te kijken hoe het eruit ziet daar en wat de situatie is in het Amsterdamse bos. We hebben ook een bodem meting gedaan en daarin zien we dat het Amsterdamse bos een klei rijke grond is met hoog grond water en een beetje ijzer dieper in de grond.

Go No Go

Voor onze Go No Go moesten wij een mail schrijven voor de boswachter. In de mail moest een vraag staan die wij niet konden vinden op het internet en die de boswachter misschien weet. Het moest ook een nette mail zijn.

Geachte boswachter Peter Huigen,

Wij zijn Aditya Raghoebarsingh (groepsleider), John Sumer, Ecrin Basaran en Tom Lijzenga. Wij zijn bezig met ons project om de fijnsparren in het Amsterdamse bos te helpen. Wij hebben een onderzoeksverslag gemaakt met een vraag voor u. Kunt u ons vertellen waar het water onder de grond naar toe stroomt? Bent u tevreden over het gedeelte waar we over u als opdrachtgever hebben verteld? (blz 5)

We wensen u verder een fijne dag en hopen op snelle reactie.

Met vriendelijke groeten,

Team 5 vanuit het Calandlyceum

Het Antwoord

Hoi Ecrin,

Jullie hebben al veel onderzoek gedaan lees ik. Top!

Mijn werk is inderdaad het monitoren van flora en fauna en in de gaten houden of de mensen geen schade toebrengen aan het bos of stropen. En ik kijk of de mensen zich aan de regels die in het Amsterdamse Bos gelden houden.

Het grondwater in het Amsterdamse Bos stroomt niet heel erg. Het water is een beetje brak. Het is een mengsel van zoet en zout water. Dat komt doordat het water in een kleibodem zit. Ooit was dit een zeebodem.

Op sommige plekken in het bos zitten wellen. Hier komt het grondwater omhoog en mengt het zich met het water in de watergangen van het bos. Je ziet het niet omdat het brakke water als het ware omhoog wordt gedrukt over een wat groter gebied.

Het grondwater stroomt niet uit zichzelf een bepaalde richting uit en staat min of meer stil. Het is wel zo dat het Amsterdamse Bos lager ligt dan de omgeving. Dus er stroomt wel water van buitenaf het bos in via gemalen, een grote sluis en wat kleinere waterovergangen. Dat zal waarschijnlijk wel zorgen voor iets van stroming in het grondwater.

De grondwaterstand in het bos kan dus aangepast worden maar als de sluis open zou blijven staan dan staat het grootste deel van het bos onder water.

Ik hoop dat ik hiermee jullie vraag heb beantwoord.

Succes!

P.O.P

Dit is mijn Persoonlijk Ontwikkeling Plan. Ik heb dit project gewerkt aan articulatie en snelheid van praten. ik vind zelf dat dit gelukt is, maar als ik onder mijn groepje praat, praat ik nog wel een beetje zacht

https://caland-my.sharepoint.com/:w:/g/personal/120067_calandlyceum_nl/EVaNZSriPShEisrDq9sNUfoB3olqiVzHKE8YFazWyyCCag?e=c0Mwsg 

Brainstorm Idee Padlet

Hier hebben wij gebrainstormd over de oplossing

https://padlet.com/12006723/he4avxebo8kij570 

Presentatie 

Dit is de presentatie die wij gemaakt hebben voor het project.

als oplossing hebben wij bedacht om sponzen onder de grond te stoppen die het water vast houden zodat de boom meer tijd heeft om het water op te slurpen

https://caland-my.sharepoint.com/:p:/g/personal/120122_calandlyceum_nl/EQlyR4plgRNEot86j8ZDC3UBigEioyLdT5p37ev5Wpb2NQ?e=ui4rVa 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin